پنیر
خواص پنیر ، طرز تهیه پنیر ، پنیر و باردام ، پنیر و گردو ، پنیر و اسید معده ، پنیر و خرما ، پنیر و انگور ، پنیر و هندوانه
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد پنیرها و خواص آن و طرز تهیه پنیرها صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.شاید برایتان جالب باشد که پنیرها یک مادهٔ غذایی باستانی هستند که ریشه آن به دوران پیش از تاریخ بر میگردد. هیچکس نمیداند چه کسی و در کجا اولین پنیر درست شده است، اما زمانهای قدیم در مصر، یونان و روم باستان یک غذای محبوب بشمار میرفته است. اما بهترین سناریویی که برای تولید اولین پنیرها قبول شدهاست به ۱۰٬۰۰۰ سال پیش در منطقهای از خاورمیانه یا آسیا بر میگردد، جایی که چوپانان از شکم خالی بزها بجای وسیلهای برای حمل شیر تازه استفاده میکردند. در این حین آنزیم موجود در شکم خشک شده بز به همراه گرمای نور آفتاب بر شیر اثر کرده و باعث دلمه شدن آن میشود و آن را تبدیل به شیر بسته شده به همراه مایع پنیر میکند. گله داران این پنیر اولیه را از روی گرسنگی مصرف میکردند.محبوب ترین پنیرهای ایرانی پنیر لیقوان تبریز میباشد.
پنیر
به گزارش سایت جسارت از ویکی پدیا پنیرها یکی از گونههای لبنیات هستند که بطور گستردهای در صدها نوع مختلف از شیر تهیه میشوند. این ماده را از دَلَمَهشدن شیر، معمولاً شیر گاو، گاومیش، شتر٬بز و گوسفند تهیه میکنند. شیر از طریق کشت باکتریها ترش (اسیدی) میشود. سپس با اضافه شدن آنزیم مایه آن (Rennet) یا یک جایگزین (مانند اسید استیک یا سرکه) دَلَمَه میشود و شیر بستهشده و آب پنیر بدست میآید. بیشتر پنیرها در درجه حرارت پختوپز ذوب میشوند. انواع پنیرها را بر اساس ویژگیهایشان چند نوع دستهبندی مختلف میکنند از جمله نوع ترکیبات شیر، آنزیم مورد استفاده برای ترشکردن آن، رژیم غذایی حیوان، روش کار و میزان رطوبت پنیرها
خواص پنیر
این ماده غذای پروتئین دار کاملی است و منبع خوبی از پروتئین، کلسیم و فسفر می باشد و کاملا می تواند جای گوشت را بگیرد. به همین جهت گیاه خوارانی که گوشت نمی خورند به جای آن این ماده را مصرف می کنند. پنیرها به استثنای لاکتوز، موادی دارد که در شیر موجود است مثل پروتئین، چربی و ویتامین خصوصا ویتامین های A و B. یکی از مزایای پنیرها بر شیر هضم ساده تر آن است البته به استثنای پنیرهای خیلی چرب و یا خیلی تخمیر شده.پنیرها دارای کلسیم و فسفر فراوان است و برای کسانی که کار فکری می کنند و خسته می شوند لازم است.کسانی که بیماری دیابت دارند می توانند پنیرها را بخورند زیرا پنیرها مواد قندی ندارد. مصرف پنیرها به افرادی که به دلایلی عدم تحمل به لاکتوز شیر دارند نیز توصیه می شود.
طرز تهیه پنیر
یک کیلو شیر و 4 قاشق غذاخوری ماست نیاز داریم.ابتدا شیر را بجوشانید. سپس شعله اجاق را کم کنید و 4 قاشق ماست به آن بیفزایید. مدت 7 دقیقه به هم بزنید تا شیر بریده شود. بعد آن را از پارچه نازکی که داخل آبکش قرار دادهاید، رد کنید و پارچه را روی پنیر برگردانید و به مدت 4 الی 5 ساعت روی آن جسمی سنگین قرار دهید تا آب آن خارج شود. بعد پنیر را قطعه قطعه کرده، در آب نمک نگهداری کنید.
پنیر در بارداری
در دوران بارداری پنیرهای قابل مصرف پنیرهای سفت هستند که مشکلی ندارند مانند پنیرهای چدار – پنیرهای فتا – پنیرهای گودا – پنیرهای پارمسان – پنیرهای لستر قرمز.البته پنیرهایی مانند پنیر تبریز و لیقوان هم که در کشور خودمان زیاد استفاده می شود، در دسته پنیرهای سفت قرار می گیرند.پنیرهای فرآوری شده نیز چون فرآوری شده اند مشکلی ندارند.مانند پنیرهای سیر و پنیرهای خامهای و پنیرهای مازارلا.اما پنیرهای نرم نباید در دوران بارداری خورده شوند.پنیرهایی مانند پنیرهای بز نباید در این دوران استفاده شود.پنیرهای کپک زده تهیه شده از شیر بز و گاو هم از جمله خوراکی هایی هستند که نباید مصرف شوند.پنیرهای چرب و پنیرهای دانمارکی از جمله پنیرهایی هستند که مصرف آنها در این دوران به هیچ عنوان توصیه نمی شود.پنیرهای نرم حاوی باکتری لیستریاست که باعث سقط، زایمان زودرس و حتی مرگ جنین می شود
پنیر و بادام
پنیرها را نباید با بادام مصرف کرد؛ زیرا موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو می کند و به عنوان عامل مهمی در تشکیل سنگ کلیه و سنگ مثانه محسوب می شود.پس دقت داشته باشید که خوردن پنیرها با بادام ممنوع است.مصرف پنیرها با ماست چکیده و پنیرها با بادام باعث لکه و پیسی در پوست صورت می شود.
پنیر و گردو
توجه داشته باشید که اگر پنیرها همراه با گردو مصرف شود، چاق کننده است، همچنین مصرف پنیرها همراه با گردو، نعناع و آویشن نیز چاق کننده است. پس کسانی که قصد افزایش وزن دارند بهتر است پنیرها را با گردو بخورند.اگر پنیر، همراه با گردو مصرف شود، چاق کننده است، همچنین مصرف پنیرها همراه با گردو، نعناع و آویشن نیز چاق کننده است. پنیرها، خصوصا پنیر کهنه و نگهداری شده در آب نمک و گردو به دلیل محتوای بالای تیرامین می توانند یکی از علل سردرد باشند لذا افرادی که مبتلا به سردرد بخصوص سردردهای میگرنی هستند می توانند با حذف این دو ماده ، احتمال تاثیر آن بر سردردشان را بررسی کنند چرا که میزان تیر آمین در پنیرها با توجه به نوع فرآیند ، نوع تخمیر و قدمت متفاوت است و از طرف دیگر میزان حساسیت افراد مختلف به مواد غذایی متغیر می باشد.
پنیر و اسید معده
به گزارش سایت جسارت پنیرها به طور طبیعی حاوی چربی هستند. مواد غذایی چرب نیز مدت زمان بیشتری در معده میمانند و کار هضم با تاخیر انجام میشود. در نتیجه روی اسفنکتر مری فشار آمده و اسید معده بالا میآید. از بین پنیرهای چرب میتوان به پنیر چدار، پنیر خامه ای، پنیر گودا، پارمزان و پنیر استیلتون اشاره کرد. پنیرهای دیگری مانند پنیر کوتاژ، ریکوتا و تمام پنیرهایی که روی آن ها نوشته شده است «کم چرب» جزو انواع کم چرب هستند. اگر از مشکل ریفلاکس معده رنج میبرید بهتر است از پنیرهای کم چرب و آن هم به میزان معقول استفاده کنید.
پنیر خرما
پنیر خرما از چند درخت مختلف خرمای کبکاب از منطقه تهیه و توسط مخلوطکن خرد و در دمای 70 درجه سانتیگراد بهصورت پودر خشک در آمد. چربیهای نمونهها استخراج و توسط روشBligh & Dyer و کروماتوگرافی GC مورد آنالیز قرار گرفت. میزان پروتئین تام و کربوهیدراتها بهترتیب با روش کجل- دال و لین – آینون (Eynon Lane –and Kjldahl) اندازهگیری شد. مواد معدنی موجود در نمونهها توسط روش اتمیک آبزوربشن تعیین مقدار گردید. همچنین مقدار فیبر موجود در نمونهها اندازهگیری شد. یافتهها: میانگین مقدار چربی تام نمونهها 5/0±27/0 گرم در 28 گرم تعیین گردید. میزان اسیدهای چرب غیراشباع موجود در نمونههای مورد آزمایش عمدتاً اسیدهای چرب لینولئیک، لینولنیک و اولئیک جمعاً 2/27 درصد کل چربیها را تشکیل میدهند. عمدهترین چربی اشباع موجود در نمونهها اسید پالمتیک میباشد. میزان پروتئین تام نمونهها 3/0 گرم در هر اونس (28 گرم) تخمین زده شد. مقدار کربوهیدرات نمونهها 29/2 گرم در هر اونس تعیین مقدار گردید. مواد معدنی موجود در نمونهها عمدتاً روی، آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، کلسیم، پتاسیم و سلنیوم میباشد. نتیجهگیری: از نتایج این مطالعه اینطور بهعمل میآید که پنیر خرما حاوی اسیدهای چرب ضروری و مواد معدنی مفید بهویژه روی که اثرات ضد التهابی دارد میباشد. میزان فیبر خام موجود در نمونهها ارزش غذایی آنها را بیشتر نشان می-دهد و پیشنهاد میشود که این محصول بهعنوان یک مواد مغذی بدون کلسترول مورد استفاده در رژیمهای غذایی مختلف قرار گیرد.
پنیر و هندوانه و گوجه
حسن اکبری متخصص آسیب شناسی و طب سنتی ایرانی با اشاره به این که پنیرها یک ماده پروتئینی با طبع سرد هستند و نباید آن را با گوجه، خیار و هندوانه که تب سرد دارند، خورد اظهار کرد: بسیاری از افراد بر اساس عادت همیشگی در صبحانه و میان وعده ها پنیر را با گوجه و خیار یا هندوانه می خورند. این امر باعث بروز بسیاری از عارضه ها و برخی بیماری ها شامل دیابت، ام اس، اختلالات عصبی، گوارشی و غیره می شود.مصرف همزمان پنیرها با خیار، گوجه، هندوانه و یا سردی های دیگر باعث بروز عارضه ها و بیماری ها می شود، این امر عمر را کوتاه می کند. بهتر است افرادی که تمایل به مصرف همزمان پنیرها، خیار، گوجه و یا هندوانه را دارند به مقدار نصف به نصف از گردو استفاده کنند؛ یعنی برابر 50 گرم پنیر، گوجه و خیار یا هندوانه از 50 گرم گردو استفاده کنند. پنیرها دارای مولکول های پروتئینی پیچیده است و برای تجزیه شدن نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. به همین دلیل هنگام تجزیه انرژی زیادی را از بدن دریافت می کند. مصرف همزمان پنیرها با گوجه و خیار یا هندوانه که از مواد سرد هستند. باعث تشدید این فرآیند می شود.
خواص پنیر در طب سنتی
بالا برنده سرعت هضم غذا بهترین ضد یبوست بهترین کاهش دهنده وزن بهترین از بین برنده سلولیت بهترین پایین آورنده چربی خون بهترین تنظیم کننده قند خون بهترین تنظیم کننده فشارخون بالا بهترین مکمل غذایی برای ورزشکاران بهترین مکمل غذایی برای سالمندان اثر آنتی اکسیدانی فوق العاده مفید در رشد و تقویت استخوان تقویت سیستم ایمنی بدن کمک به دفع سنگ کلیه کمک به دفع سنگ صفرا درمان تورم مفاصل ، دست و با پا مفید برای افرادی که از خوردن مواد حاوی پروتئین منع شده اند
خواص پنیر در بدنسازی
ارزش غذایی پنیرها منبع غنی پروتئین، کلسیم و فسفر می باشد. پروتئین در بین دیگر اعضای خانواده ی لبنیات، پنیرها دارای بیش ترین میزان پروتئین می باشد. پروتئین موجود در پنیرها از کیفیت خوبی برخوردار بوده و تقریبا دارای تمامی اسید آمینه های ضروری مورد نیاز بدن است.پنیر کاتیج، پنیر واقعی و در اصل پنیر تازه است. برای تولید این نوع پنیر تنها آنزیم پنیر(مایع پنیر) به شیر افزوده می شود و این آنزیم باعث می شود که پروتئین کازئین(که تا ۸۰ درصد پروتئین موجود در شیر را تشکیل می دهد) از شیر جدا شود و پس از آب گیری پنیرها به دست آید.
خواص پنیر در صبحانه
خوردن پنیرها به تنهایی و در وعده صبحانه، فرد را دچار رخوت، سستی و بی حالی و کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن می کند.یک متخصص تغذیه گفت:«با توجه به اینکه سرانه مصرف شیر در کشور در حد ناچیز است پنیر به عنوان یک ماده لبنی متراکم می تواند تا حد زیادی کلسیم مورد نیاز بدن را تأمین کند.» در جهان واقعی و مبنای اولیه تغذیه چیزی به معنای خوب یا بد مطلق وجود ندارد و هر ماده غذایی حتی به مقدار اندک نیز برای بدن لازم و ضروری است و نمی توان آن را از برنامه غذایی حذف کرد. به منظور حفظ سلامت بدن باید تنوع و تعادل بین مواد غذایی رعایت شود تا نیاز بدن به مواد مختلف از جمله املاح ، ویتامین ها و مواد مغذی برطرف و تأمین گردد. این متخصص تغذیه با اشاره به فواید پنیرها، حذف این ماده غذایی را از سفره صبحانه نادرست دانست و تصریح کرد:«پروتئین پنیر مرغوب و ترکیب اسید آمینه های آن نیاز بدن را برطرف می سازد و منبع مناسبی برای تأمین پروتئین محسوب می شود.»مصرف پنیر از نظر فرهنگ ایرانی، پنیرها خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد و دست کم تا 3 ساعت پس از صبحانه فرد احساس سیری می کند ولی به دلیل مقدار چربی و سدیم بالا نباید بیشتر از 30 گرم در روز مصرف شود. در پنیرهای کهنه اسید آمینه طی فرایند تخمیر به آمینه فعال تبدیل می شود که خوردن آن می تواند سلامت شخص را به خطر اندازد ولی امروزه چنین مشکلی وجود ندارد. پنیرها بهترین صبحانه برای افراد دارای اضافه است و حذف این ماده غذایی از سفره صبحانه و جایگزین کردن غلات و ریز مغزها به دلیل دریافت انرژی و کالری بالا عاقلانه و به صلاح نیست. البته بسیاری از مردم با حذف پنیرها به خوردن کره، خامه و سرشیر همراه مربا روی می آورند که به دلیل چربی و انرژی بالاتر باعث چاقی و افزایش فشار خون می شوند.
خواص خوردن پنیر در شب
بهترین زمان مصرف پنیرها، وعده شام و به همراه مصلحات آن (گردو، زیره، سیاه دانه و آویشن) می باشد. زیرا بیشترین میزان ترشح توسط غده پاراتیروئید در هنگام شب صورت می گیرد.فواید خوردن پنیرها قبل از خواب پژوهشگران میگویند خوردن پنیرها قبل از رفتن به رختخواب میتواند نویدبخش خوابی خوب و راحت در طول شب باشد. به گزارش پایگاه اینترنتی آنانوا، در یک تحقیق ۲۰۰فرد قبل از خواب به مدت یک هفته پنیرها خوردند و ۷۲درصد آنها توانستند خواب خوبی را تجربه کنند. پژوهشگران میگویند پنیرها حاوی یک اسید آمینه به نام “تریپتوفان” (tryptophan۰است که فشار روانی را کاهش میدهد و به خواب کمک میکند. به نوشته نشریه “ “sunهیئت پنیر انگلیس سفارش انجام این تحقیق را داده است.
خواص اب پنیر در لاغری
به گفته محققان، نوشیدنی آب پنیر مزایای زیادی در کاهش وزن، کاهش میزان گرسنگی، افزایش گلوکز دارد و رژیم غذایی حاوی این پروتئین مانع عملکرد هورمون گرسنگی موسوم به «گرلین» می شود.
احادیث در مورد پنیر
در حدیثی از امام صادق علیه السلام آمده است: نِعْمَ اللُّقْمَهُ الْجُبْنُ، تُعْذِبُ الْ فَمَ وَ تُطَیبُ النَّ کهَهَ وَ تَهْضِمُ ما قَبْلَهُ وَ تُشَهِّی الطَّعامَ؛ چه خوب لقمه ای است پنیر، دهان را تر و تازه و خوشبو می کند، غذای قبلی را هضم و غذا را مطبوع می سازد. بحارالأنوار (ط-بیروت) ج 63، ص 105، ح 11
در حدیثی دیگر آمده است: سَاَلَهُ رَجُلٌ عَنِ الْجُبْنِ… فَقالَ لی: هُوَ ضارٌّ بِالْغَداهِ نافِعٌ بِالْعَشی … وَ یزِیدُ فِی مَاءِ الظَّهْر. مردی درباره پنیر از امام صادق علیه السلام پرسید… امام فرمودند: خوردن پنیر، صبحگاهان مضرّ است و شامگاهان مفید و آب کمر را زیاد می کند. کافی (ط-الاسلامیه) ج 6، ص 340، ح 3
و در یک حدیث دیگر هم از امام صادق علیه السلام، آمده است: الجُبنُ وَالجَوزُ إذَا اجتَمَعا فی کلِّ واحِدٍ مِنهُما شِفاءٌ، وإنِ افتَرَقا کانَ فی کلِّ واحِدٍ مِنهُما داءٌ. پنیر و گردو، چون با هم یک جا جمع شوند، در هر یک از آن ها درمان است؛ امّا اگر از هم جدا شوند، در هر یک از آن ها درد است. الکافی، جلد 6، صفحه 340، حدیث 2